Andalucía er kjent for de hvitkalkede landsbyene i maurisk stil, ofte omtalt som «De hvite landsbyene» – eller Pueblos Blancos, på spansk.
Her forteller jeg litt om noen av disse, som du finner i Cádiz, Huelva, Granada og Málaga. Utvalget er basert på mine egen reiser i Andalucía.
De hvite landsbyene i Andalucía
De hvite byene og landsbyene ligger gjerne som små klynger mellom fjellene, og er derfor kjent som Pueblos Blancos. Navnet kommer av tradisjonen med å hvitvaske fasadene. Mange steder vil du se hvordan innbyggerne gjerne dekorerer gatene med fargerike blomsterpotter, en av mange grunner til at så mange tilreisende synes det er hyggelig å rusle rundt i gater og smau.
Om du er interessert i historie, og spesielt den mauriske, er det mye å lære ved å besøke flere av disse landsbyene. De forteller en historie fra al-Andalus-tiden, og som regel også enda lengre tilbake. Noen av dem kan fortelle om kamper som har vært kjempet og livet i grenseland.
Det finnes ulike ruter som gjør det mulig å vandre fra landsby til landsby, eventuelt ri eller sykle mellom noen av landsbyene. Det kan være en fin måte å utforske landskapet rundt på også.
Les også: Paradorene i Spania: Luksushotell til overkommelig pris
Tre koselige hvite landsbyer i Cádiz
Vejer de la Frontera
Vejer de la Frontera er en av flere byer som lå på grensen mellom den mauriske regionen og det kristne land. Den historiske bymuren fra maurisk tid var en gang inngangsport til byen. Kirken er også her, som så mange steder rundt i Andalucía, bygget over moskéen.
Noe jeg fant kanskje særlig fascinerende da jeg besøke Veier de la Frontera, er hvordan kvinnene i landsbyen fremtid for ca. 60 år siden kledte seg etter arabisk skikk.
De gikk sjelden ut, og når de gjorde det, var de kledd i sorte klær fra de var rundt 25 år. Dette hang sammen med at de oftere og oftere var i en sørgeperiode fordi familiemedlemmer døde. Det var med andre ord praktisk, men også kulturelt.
En slik kledning kalte de «cobijada». Det kommer av verbet «cobijar», som betyr noe á la «å dekke til». Denne statuen illustrerer en slik bekledning som var vanlig for inntil 60 år tilbake i tid.
Medina Sidonia
I Medina Sidonia ser vi også spor etter al-andalusisk tid: Her er rester av en historisk bymur, og rundt Medina Sidonia kan vi ennå skimte ruinene etter vakttårnene.
Kirken María la Coronada er bygget over moskéen, slik tradisjonen var da. Byen skal ha vært viktig allerede tilbake til tiden før al-Andalus, da visigotene hadde sin første biskop her.
Medina Sidonia er etter min erfaring en mer rolig by. Her kommer det nok noe færre turister enn til Vejer, og kan derfor gi en opplevelse mer av dagliglivet i en tradisjonsrik by i høyden over havet.
Tarifa
Nå hører vel ikke egentlig Tarifa til blant det som kalles Pueblos Blancos i så måte. Jeg velger likevel å inkludere den her, fordi den er en fin by å besøke (og hvit). Historisk er den svært interessant og den er fylt med smale gater, uavhengige butikker og hyggelige serveringssteder.
I motsetning til de to byene over, ligger Tarifa ved kysten. Dette er den sørligste byen i Europa ligger der Atlanterhavet og Middelhavet møtes. Faktisk er det slik at vi befinner oss omtrent 13 km fra det afrikanske kontinentet (på det smaleste punktet). At det var her, i Tarifa, at maurerne gikk i land, virker da også logisk av praktiske årsaker. På kort tid erobret de landet fra vestgoterne (visigotene) og vi fikk starten på den mauriske tidsperioden på Den iberiske halvøy.
I dag er Tarifa mest kjent for sin ferske tunfisk, for de flotte langstrakte strendene rundt og som et paradis for vindsurfere.
Almonaster la Real i Huelva
Almonaster la Real ligger i Huelva og er tidligere blitt kåret Spanias vakreste landsby. Som så mange andre fra al-Andalus-tiden ligger også denne landsbyen på en høyde, med en borg og en moské ruvende over hvitmalte bygninger.
Landsbyen forteller historien om fortiden, gjennom godt bevarte arabisk arkitektur. Det kan være lurt å booke en lokal guide, som kan fortelle mer om historien og særlig borgen og moskéen.
Om du tar turen, må du få med deg grottene La Gruta de la Maravillas ligger midt i byen Aracena, under bakkenivå. Det finnes en én km lang sti under jorden, som tar ca. 45 minutter å gå. Og selvsagt, om du ikke er vegetarianer, bør du definitivt få deg en smak av den berømte iberico-skinken som produseres i Huelva.
Tre koselige hvite landsbyer i Granada
Langt oppe i høyden over Málaga, i provinsen Granada, finner vi Las Alpujarras-fjellene. Her er det over 25 små, hvite landsbyer som ligger spredt rundt i landskapet, med mulighet for å gå på tur fra landsby til landsby.
De tre meste kjente og mest sjarmerende av disse, er Capileira, Bubión og Pampaneira.
Disse tre ligger på rekke og rad oppover fjellet langs kløften Barranco del Poqueira, med Sierra Nevadas snødekte topper i bakgrunnen.
Pampaneira er den nederste av de tre landsbyene i Barranco del Poqueira, med et torg der mange møtes og setter seg på den lokale restauranten. Neste landsby du kommer til, er Bubión, som er den roligste av disse tre. Til sist kommer du opp til Capileira, som ligger på 1 436 moh.
Alle tre landsbyene er gode utgangspunkt for vandreturer i fjellet.
Se tips til 5 koselige hvite landsbyer ved Málaga her
Jeg har reist Andalucía på kryss og tvers. Resultatet kan du lese om her i denne e-boka, som gir innsikt i den mauriske kulturen, samt tradisjon og matkultur i Andalucía