Reisetips til Færøyene

Færøyene er et eventyr å besøke. Her får du naturnære og spennende opplevelser i fleng. Dette er det du absolutt må gjøre på Færøyene (om du spør meg). 

Færøyene består av øy etter øy med grønnkledte sletter og åser. Her er det klipper som rager høyt til værs og fossefall som stuper i havet. Noen steder og naturopplevelser gjør bare større inntrykk enn andre. Færøyene er et slikt sted – uansett vær. For vær er det mye av her! Så det er været som bestemmer her – ikke du.

Vi reiste rundt på noen av øyene, testet aktiviteter, smakte på maten og pratet med folk. Her deler jeg mine beste reisetips til Færøyene.

Dra på ridetur til Sørvágsvatn

Jeg vet ikke hva hesten min heter, med han er mellombrun i fargen, og han er utålmodig. Stadig vil han tett på hesten foran. Smart er han også; så fort hesten foran plumper i søla eller sklir på berget, velger min islender seg en helt annen retning. Vi rir, vi tølter, vi traver og vi galopperer.

Sola står lavt på himmelen, lyset er mykt og skarpt på en og samme tid. Det er som det ikke finnes annet: sola, den myke mosen, den blå himmelen, den våte savannen, de steile skrentene, det store vannet. Hesten og jeg i alt dette.

Brått er det intet: vannet stuper, fjellskrenten går rett ned og det samme gjør fossen. Jeg stiger av hesten, vandrer mot kanten, og tar inne dette enorme synet av Bøsdalafossur som renner ut av Færøyenes største innsjø, Sørvágsvatn, og styrter ned i det frådende havet. 

Reisetips: Book en ridetur som denne – eller et annet sted, om du foretrekker. Men dette var en veldig fin og minnerik reiseopplevelse.

Vandre den gamle postruta til Gásadalur

Vandreturen har alt blitt utsatt to dager, da været endelig letter, og vi kan gjøre et forsøk. Vi møter ham tidlig denne morgenen, sittende ved autovernet langs veien ved Bøur. Han skal ta oss med tilbake til sitt barndoms rike. Vi skal vandre i hans og postbudets fotspor, over fjellet fra Bøur til Gásadalur.

Rundt oss er det grønt og blått, det er vilt og vakkert. Sauene breker, gresset er vått og stien er sleip. Langs ruta som går fra varde til varde, møter vi på det ene historiske merket etter det annet. Men det mest minnerike fra denne turen er den storslåtte utsikten som følger oss hele veien, og historien om det utrydningstruede samfunnet i Gásadalur.

Reisetips: Book en guidet tur til Gásadalur, så få du hele historien langs stien og samfunnet i Gásadalur.

Les også: Gásadalur – et spørsmål om overlevelse

Spise tradisjonsrik mat i Tórshavn

I Tórshavn har det åpnet en ny restaurant som førøysk mat på høyst tradisjonelt vis. Hos Ræst spiser man mat slik den blir tilberedt hjemme hos de lokale på Færøyene, i hjemmekoselige omgivelser.

Ræst er mat som hverken er fersk eller tørket, men fermentert. Dette er en god anledning til å bli bedre kjent med lokalmat og kulturen på Færøyene. Ved å dypdykke i lokale tradisjoner blir man bedre kjent med stedet man besøker, kulturen og menneskene som bor der. 

Reisetips: Book bord her (passer best for deg som er interessert i lokalmat og gjerne setter pris på fermentert smak)

Kjøre fra bygd til bygd

Færøyingene er stolte av sin natur. Det skjønner jeg godt. For maken til natur skal man lete lenge etter. 

Det er langt mellom neste landsby, neste hus eller servicetilbud. Men setter du deg i bilen, er det likevel snart innen rekkevidde. Dette er definitivt en av tingene du bør gjøre på Færøyene – for slik får du sett mest mulig av Færøyene som destinasjon.

Med utgangspunkt fra Tórshavn rekker du en tur innom Gjógv, Tjørnuvík og Saksun på en halv dag (se omtale under).  Har du enda litt mer tid, vil jeg nok anbefale deg å bruke en full dag til å utforske området rundt disse tre små landsbyene litt ekstra også. Følg veiene som kalles «buttercup roads», som er Færøyenes svar på våre egne nasjonale turistveger. 

Gjógv

Gjógv betyr kløft, og er en liten bygd på tuppen av den nord-østre siden av øya Eysturoy. Kjøreturen dit er 63 km fra Tórshavn. Vi startet turen her, og spiste lunsj på Gjaargardur Guesthouse.

Tjørnuvík

Tjørnuvík er den nordligste landsbyen på Streymoy, ligger på flatmarken mellom høye fjell, i front av en langstrakt sandstrand og med utsikt mot øyene Risin og Kellingin. Dette skal være en av Færøyenes eldste bygder.

Saksun

Saksun ligger på den nordvestre kysten av Streymoy, ved en lagune. I følge historien skal dette ha vært en av bygdene som ble helt utryddet av Svartedauden. Saksun skiller seg ut ved frittliggende gårder, mens bygdene for øvrig er mer klyngeformet. Kongsbondegården Dúvugardur er fra 1600-tallet og fortsatt bebodd og i drift. I dag er dette også et museum. 

Se eget kart over kjørerute i Google Maps her

Vandre rundt i Tórshavns gamleby

Gamlebyen er preget av tjærmalte, sorte trehus med hvitmalte vinduskarmer og gress på taket. Bydelen er fra 1400-tallet, men fortsatt i dag er husene bebodd. Noen av dem er også omgjort til restauranter av den hjemmekoselige sorten.

Ellers bør du vurdere å kjøpe deg en hjemmestrikket færøysk genser hos Heimavirkis Felag. Denne butikken er et samarbeid mellom 90 strikkende kvinner som sitter spredt rundt om på Færøyene og som bytter på å betjene butikken. 

Andre steder å dra for lokale designere, er selvsagt Gudrun & Gudrun, samtÖström (klær, smykker, smågaver) og Steinprent (grafikk).

Disse stedene finner du også merket av på kartet her.

Opprinnelig publisert 24.09.2016. Oppdatert og lettere revidert høsten 2024.

Reiselykke var invitert på pressetur av Færøyenes turistkontor. Ingen føringer ble lagt for hva som blir publisert.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette å bruke denne siden, aksepterer du bruken av cookies.  

error: Content is protected !!