Flokehyttene

Flokehyttene – rå naturopplevelse i stilren design 

Spektakulær beliggenhet og stilrent design møter oss lengst ut mot havet ved Ryvarden Kulturfyr i Sveio. Vi kunne ikke vært mer heldig med været – og selskapet var upåklagelig. 

Tre søsken og ektefeller sjekker inn på Horda-Kåre, den største av de fem Flokehyttene. Med panoramautsikt mot havet og fyret, skal vi tilbringe et døgn i rå natur og strålende høstvær. Vi vet hva vi går til, men det er likevel over all forventning. Dette må bare oppleves! 

Slektes gang

Ryvarden Fyr

Som om familietreffet ikke var nok i seg selv: Det som gjør oppholdet om mulig enda mer betydningsfullt, er vissheten om at tipp-oldefaren til oss tre søsken en gang var fyrvokter på det selvsamme fyret vi befinner oss ved. Det gjør noe med oss. Det er jeg ikke tvil om, der vi sitter inne i den lune hytta. Vi har fyr i peisen og kan se ut mot det historiske fyret, som i dag er automatisert. Hele natta gjennom blinkende det, helt uten fyrvokter til stede.  

Floke Vilgerdsson (også kjent som «Ravn-Floke») var også herfra. I  869 seilte han ut for å bosette seg på øya som skulle få navnet Island.

Den gang, som nå, er Ryvarden et værhardt, øde sted ut mot havet. Med skipsfart og fiskebåter som tøffer forbi mellom holmer og skjær. Langt ut mot natt ser vi fraktebåtenes lys siger forbi der ute i mørket. 

Tett på havet, tett på naturen 

Jeg har lagt meg til å sove  på benken i vinduet ut mot havet. En nesten-full måne siger forbi i nattens mulm og mørke, lyser inn og hilser på med et opplyst hav i den svarte natta. 

Det er umulig for meg å sove meg gjennom natta. Månen, stjernene og denne helt spesielle nærheten til naturen gjør at jeg selv velger å holde meg våken så og si natta gjennom. Jeg døgner, mer eller mindre.

Natta er liksom ikke så mørk her, selv hvor beksvart det er her ute. Stjernene glitrer, fyrtårnet blinker og den nesten fulle månen siger sakte over himmelen mens den lyset havet opp under seg. En bred stripe av hvitt hav beveger seg der ute, mellom meg og horisonten i det fjerne. Sakte, sakte, ser jeg det lysner av dag. 

Så begynner fiskebåtene å komme. Dernest frakteskipene. Det er blitt morgen.  

Konklusjon: WOW! 

DNT-hyttene leverer til gangs. Det er som ved andre av turistforeningens hytter: Du må ha med eget sengetøy eller lakenpose, mat og håndkle. Der er ikke dusj og madrassene er så som så. Men ut over det: Dette er uten tvil et av de mest imponerende overnattingsstedene jeg har opplevd. 

Det er ikke det mest luksuriøse, men det er likevel blant de mest eksklusive. Det henger sammen med disse fem faktorer: beliggenhet, arkitektur og design, foruten godt selskap og sjelden perfekte værforhold, med strålende sol, høstfarger og nesten-fullmåne. 

Designhytter i havgapet

Flokehyttene interiør

De fem hyttene er bygget på påler med panoramavinduer vendt mot havet. En opphøyet sti av treplanker leder mellom hyttene, og slik har byggverket gjort minst mulig inngrep i naturen. To av hyttene har fem soveplasser, mens «vår» hytte har plass til ti. Der er hems, fullt utstyrt kjøkken og bad med vannklosett. 

Hyttene har ved, stearinlys og toalettpapir. Der er strengt tatt alt, bortsett fra dusj. Ellers må du også ha med sengetøy/lakenpose og håndkle. Der er imidlertid også dyne og pute i hytta. Horda-Kåre er dessuten universelt tilpasset, så denne opplevelsen skal alle kunne få med seg. 

Les mer om prosjektet hos HOLON

Booking av Flokehyttene 

Det er mulig å bestille 1 år frem i tid. Den 1. hver måned, eller første virkedag i måneden, blir en ny måned tilgjengeliggjort i bestillingssystemet. Innsjekk fra kl. 15 og utsjekk kl. 12. Mer info og bestilling her

Ankomst til Ryvarden / Flokehyttene

Parkeringsplassen ligger ved Mølstre i Sveio og er skiltet. Det tar ca. 25 minutter å kjøre fra Haugesund sentrum. Derfra går en gruslagt sti som tar ca. 20-25 minutter. 

Ryvarden

Første gang publisert 29.10.2023

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette å bruke denne siden, aksepterer du bruken av cookies.  

error: Content is protected !!