Balkans Kosovo byr på møter med et imøtekommende folk, rause og smakfulle måltider, stolte vinprodusenter og en kulturell miks av religion, språk og historie.
Nylig hjemvendt fra min første reise til Kosovo har jeg lært å kjenne et land som er i sin spede begynnelse som Europas yngste land. Med 70 % innbyggere under 30 år, har Kosovo også Europas yngste befolkning. Hele 50% av innbyggerne er faktisk under 26 år og først i år fikk Kosovos innbyggere muligheten til å reise visumfritt i Schengen.
Les også: Reisetips til Montenegro
Dersom du vil reise i og oppleve et land ikke «alle andre» drar til er dette et land du kan sette på lista. Med mer påvirkning fra land utenfor Balkan og en pågående renovasjon av gater og bygninger i både Prishtina og Pirzen, vil jeg tro Kosovo kommer til å endre seg en god del i løpet av de kommende årene. En del til det bedre, for oppskalering av offentlige rom trengs.
Landet er lite, men har mye å by på. Du kan se og oppleve mye på kort tid og det er en gylden mulighet til å oppleve mer av Balkan om du først drar hit. Jeg har ikke sett alt, men jeg har sett mye. Så om du vil få med deg noen av høydepunktene i landet, kan du følge reiseruten jeg beskriver her.
De fleste omtalte stedene kan du se merket av på kartet her
Prishtina – Kosovos hovedstad
Prishtina (evt. Pristina) ligger på 650 moh. og har 220 000 innbyggere. I ukedagene er det mye trafikk her, da byen dobles i antall pga. arbeidstakere som bor utenfor byen og pendler inn.
Det er her flyplassen ligger, så det kan være et godt utgangspunkt for videre reiseopplevelser å ta en natt her. Her er også noen interessante severdigheter som gir innsikt i krigen og historien til landet. Byen er særlig aktuell for deg som er interessert i historie og liker å besøke museum. Det sies også at der er en god clubscene her, men den har jeg ikke sett noe til selv.
Som by gir den et litt «rufsete» inntrykk, sammenlignet med vår egen infrastruktur, vedlikehold og arkitektur. Historien tatt i betraktning, er det ikke rart. Men som allerede nevnt, tror jeg nok dette vil endre seg i løpet av de nærmeste årene. Det etnologiske museet i Prishtina Mosk? i Prishtina, Kosovo Statue av Madeleine Albright i Prishtina,
Severdigheter og monumenter i Prishtina
Der er en rekke statuer, monumenter og et par interessante bygninger å merke seg. Blant annet vil du fort oppdage at USA spiller en viktig rolle for landet: Her er to avenyer oppkalt etter de to amerikanske presidentene Bill Clinton og George Bush. Det handler om deres rolle i Kosovo-konflikten.
Mor Teresa er også en sentral figur i Kosovo og i Pristina ser vi både en statue av henne og den nylig oppførte katedralen er også oppkalt etter henne. Der er også en aveny oppkalt etter Mor Teresa.
For å bli kjent med tradisjonen i landet, er et tips å ta turen til det etnologiske museet. Det aller beste er å booke en lokal guide som kan vise deg rundt, fortelle om historien og forklare bybildet. Vi ble guidet av Bekim Xhemili som er kurator, driver Kosovo Local Guide og er tilknyttet Kosovo Tourist Guide Assosiation.
Her spiser du godt: Pishat og Shpija Vjetër serverer god lokalmat i hyggelige omgivelser. Særlig sistnevnte har koselige lokaler også.
Her bor du bra: Grand Boutique Hotel er et lite ni roms hotell, drevet av to søstre i deres tidligere barndomshjem. Det er enkelt, hyggelig og rent å bo her. Ikke minst: Frokosten er en opplevelse!
Alternativt det større og litt mindre personlige Hotel Sirius, som ligger veldig sentralt i forhold til severdigheter.
Parku arkeologjik Ulpiana : For den som er spesielt interessert i historie, kan jeg nevne at du finner en romersk arkeologisk utgraving 12 km fra Prishtina.
Peja – inngang til fjellandskap
Peja er Kosovos tredje største by, men grunnen til å dra hit er først og fremst disse to (om du spør meg): et lekkert hotell og landskapet rundt.
Resort Ujevara e Drinit er en resort med foreløpig 26 rom som ligger like ved elva som renner forbi. Her er det også en sti som fører til et fossefall og en grotte som kan besøkes. Det er et flott område, populært å besøke om sommeren, og det er mange restauranter like ved.
Jeg vil tro det er best å dra hit utenfor høysesong, da det kommer veldig mange hit når det er varmt i været. Hotellet var lekkert innredet og har høy standard. Frokosten var ikke høydepunktet (her har de fortsatt litt å gå på i forhold til nivået hotellet er på ellers). Men middagen er veldig bra. Her får du gjerne klassiske retter, men også oppdrettsørret, som er spesialiteten ved hotellet.
Klosteret Visoki Dečani
På vei mellom Peja og Gjakova finner vi det ortodokse klosteret Visoki Dečani, som har har vært en del av UNESCOs verdensarv siden 2004. Det henger sammen med historikken, den arkitektoniske utformingen av byzantinsk og romaneque stilart.
Klosteret representerer også de serbiske historiske og kunstneriske utformingene i dette området, og har i dag stor betydning for Kosovo-serbere.
For å komme inn i klosteret, må besøket være varslet i forkant. Du må også ha med pass for å komme inn. Det beste er å dra på en organisert tur eller sammen med en lokal guide.
Her måtte jeg Petar som er munk og som kunne fortelle om viktig støtte fra Norge til å restaurere og renovere bygningene. Han viste oss rundt i kirken og forklarte oss de mange vakkert utformede maleriene vi kan se inne i kirken.
Kosovos eldste basar
Gjakova har røtter tilbake til forhistorisk tid og var et handelssenter på ruten mellom Shkodër og Konstantinopel i den ottomanske perioden.
Fortsatt finner vi basaren her, med koselige gater, små håndverksutsalg og kaféer. Jeg stakk innom en treskjærer som lager vugger og andre produkter av tre, som han så maler i tradisjonsrike mønstre.
Her fikk vi også gått en tur innom Hadum moskéen, som til tross for at store deler av bygningen ble ødelagt i krigen, er bygget innvendig bevart.
Les mer om basaren på Wikipedia her
Vinsmaking og vinopplevelser
Det ble et alt for raskt møte med Gjakova, dessverre. Men der vi fikk litt mer tid, var hos ekteparet Yle og Butrint, som produserer vin og sprit like ved.
Stedet deres har de kalt Risons etter Butrits far. Det var han som eide landområdet de har utviklet til et kombinert vinproduksjons- og serveringssted. Det er ikke vingård og her dyrkes ikke vin. Ekteparet lager vin av druer de kjøper inn. De får også levert frukt som de lager rakia (balkansk fruktbrennevin) av.
Yle og mannen kommer fra forsikringsbransjen, men hadde alltid lyst å starte noe selv. Etter å ha startet vinproduksjon med én tank i 2020, har de vokst seg større og har til og med vunnet priser for sine produkter.
Etter smaking og lunsj her, drar vi til Stone Castle. Dette er så og si motsatsen til det lille, personlige foretaket vi nettopp bes?kte. Stone Castle er etablert for lang tid siden, har stor produksjon og er en langt mer kommersiell produsent.
De har også noen av Kosovos kanskje beste viner, i hvert fall om jeg skal tro servitørene på de fleste restaurantene vi besøkte. Alle som én hadde Cabertnet Sauvignon Reserva fra Stone Castle på vinmenyen.
Rison Winery har ikke nettside ennå, men du kan kontakte dem via Instagram @risons.winery Stone Castle: Se nettsiden stonecastlewine.com
Ps! Interessert i å lese mer om vingårdsbesøk og reiser i vin? Sjekk mine øvrige artikler om mat og vin her
Religiøs turisme og historiske bygninger
Prizren er nok byen jeg falt mest for under min rundreise. Byen har en rik og lang historie, og her bør du absolutt dra på en guidet visning for å forstå noe av byens og historiens kompleksitet.
Her er mer enn 350 000 innbyggere, men det er det historiske senteret og byborgen som bør besøkes. Prizren har femten ortodokse kirker, én katolsk kirke og 172 (!) moskéer. Da er det ikke så rart at jeg våknet neste morgen av bønnerop kl. 04:55 … Det ga virkelig en ekte opplevelse av å befinne meg et helt annet sted enn hjemme.
Byens synagoge er under renovering (det er også gatene i gamlebyen) og om to års tid vil det være et jødisk museum også her. Byen bærer preg av å være et oppussingsobjekt, og det trengs vedlikehold. Målet er å kunne bli innlemmet i UNESCOs verdensarv.
Museer og filigran-tradisjon
Vi ble guidet av dyktige Veron, som er arkitekt, ansatt i kommunen og jobber som guide ved siden av. Han kunne fortelle historien bak mange av bygningene som vi besøkte, alt fra Sinan Pasha-moskéen til den katolske katedralen, byens hammam, Prizren League-museet og det arkeologiske museet.
Ikke minst: Vi fikk vært en tur innom filigree-skolen, der elevene l?rer seg gamle teknikker for produksjon av tradisjonsrike sølv-smykker. Ikke helt ulikt vårt eget bunadssølv. Slik holdes det tradisjonsrike yrket ved like.
Her bor og spiser du bra: Vi bodde på Hotel Tiffany, et lite hotell med god restaurant. Rommene er enkle, men rene. Maten er veldig god og kjøkkenet serverer tradisjonskost som absolutt anbefales.
Guidet omvisning? Jeg var veldig fornøyd med vår guide Veron Tara, som er tilknyttet Kosovo Tourist Guide Association.
Litt bakgrunnsinformasjon
1. januar i år fikk innbyggerne i Kosovo visumfrihet i Schengen. Frem til da var landet det eneste i Vest-Balkan som fortsatt trengte visum for å reise rundt i Europa. Det opplever jeg at har gitt et løft og en optimisme i landet, som også, kanskje særlig i Prishtina, bærer preg av renovasjon og oppbygging.
Det er relativt høy arbeidsledighet i Kosovo, hvis største næringer er landbruk, mineraler og IT. Nå søker de seg også mot turisme og ønsker nordmenn velkommen til landet.
Norwegian har direkterute året rundt, med to avganger i uken. Det henger nok også sammen med de mange kosovo-albanere som bor i Norge.
Som land er Kosovo en enklave, omgitt av andre land i Balkan. Det vil si: Der er ingen kystlinje, men der er elver, fossefall og innsjøer.
Kosovo ble erklært uavhengig stat 17. februar 2008. Du kan lese mer om Kosovo-konflikten p? FN-sambandets nettside her. Se også informasjon om Kosovo spesifikt her og i Store norske leksikon her.
Mat fra Kosovo
Maten i Kosovo fortjener egentlig et eget innlegg. Men det jeg kan si, er at den overrasket i positiv forstand. Kosovo er et innlandsland, altså et land uten kystlinje. Det vil si at det er mye kjøtt og mindre fisk på menyen generelt sett.
Rettene som serveres er gjerne en blanding av tyrkisk, albansk og serbisk mat. Det er mye bruk av brød i ulike former og formater, med og uten topping, med og uten fyll. Du finner grillet kjøtt, gryteretter med kjøtt og du finner fiskeretter med særlig ferskvannsfisk. Det er også mye søtt, kaker, samt oster og spekemat. Det er deilige salater, dipper og eggeretter.
Her er noen typiske retter fra Kosovo:
Flia – En tradisjonell rett laget med mange lag av pannekakelignende deig, ofte penslet med krem og servert med yoghurt. Flia lages tradisjonelt over ?pen ild i en spesiell metallpanne.
Tavë Kosi – En ovnsbakt rett med lammekjøtt og ris, overtrukket med en blanding av yoghurt og egg.
Burek – En slags pai laget av tynne lag med deig fylt med kjøtt, ost, eller grønnsaker. Populært i hele Balkan.
Kebab – Grillede kjøttstykker på spyd, ofte servert med grillet grønnsaker, brød og forskjellige typer sauser.
Ajvar – En tykk dip til brød og kjøttretter laget av rød paprika, aubergine og hvitløk.
Japrak – Kjøtt og ris innrullet i drueblader og kokt i en deilig sitron- eller tomatsaus.
Reisetips, råd og info
- Det går direktefly til Pristina to ganger i uken (Norwegian), men tidspunktene er ikke optimale. Husk derfor å planlegge ut fra dette.
- For å booke sertifisert lokal guide se guideeks.org, som er nettsiden til GUIDEKS (Kosovo Tourist Guide Association).
- Prishtina er veldig trafikkert i ukedagene på grunn av de mange dagpendlerne og ikke nødvendigvis et must å få med seg
- Unngå å dra hit under ramadan, særlig til Prizren. Da er det meste av serveringssteder og butikker stengt.
- Valuta: Euro
- Pass: Du må ha med pass overalt, og må vise dette frem i ortodokse kirker og klostre som er serbisk grunn og voktet av politi
- Dekke hodet: Husk å ta med sjal for å kunne dekke håret i moskéer
- De fleste snakker engelsk, men ikke alle. For å si takk, kan du si faleminderit, som bokstavelig talt betyr noe á la «jeg bøyer meg i ære»
- Det er mange løshunder i Prishtina (og andre byer), men de fleste er vaksinerte og kastrerte. De er stort sett fredelige, men kan være litt skummelt når de samler seg og begynner å sloss. Opptre rolig rundt dem og ikke hev stemmen eller gjør brå bevegelser.
- Det er ikke noen røykelov i Kosovo, så her røykes det gjerne inne – og gjerne mye. Det er litt uvant for oss nordmenn, som har vent oss til at røyking foregår ute.
- Prisnivået er rimelig for oss tilreisende. En pizza ligger på typisk €4, en flaske god vin på €18 og en lokal gryterett rundt €10.
- Det er generelt trygt å reise til Kosovo, men les deg opp på Regjeringens reiseråd ør du drar.
Til informasjon: Reiselykke var invitert av Kosovos ambassade i Norge. Våre guider rundt i Kosovo er medlemmer av Kosovo Tourist Guide Association.
Første gang publisert 26.04.2024. Lagt ut på ny i forbindelse med ny nettside.