Den historiske Rallarvegen er i dag sannsynligvis Norges vakreste sykkeltur, og følger langs togskinnene til Bergensbanen gjennom spektakulært fjellandskap.
Dette er en sykkeltur jeg nå har gjentatt og kommer til å gjenta så sant det klaffer med været.
Les også: Trolltunga tur/retur på en dag
Fra Haugastøl
Vi la i vei en tidlig morgen fra Haugastøl til Finse. Sola skinte, gradestokken viste 18 varme, og sykkelen var ny og klar for dyst. Det begynte langs en lang grusvei, som sakte førte oss oppover i alt 222 høydemetre.
Men det var slett ikke så tungt som jeg hadde forventet. De er tross alt spredt over 27 km. Underveis møtte vi på andre syklister, et par vandrere, noen fossefall og et og annet utsalgssted langs veien – som den selvbetjente kiosken som bød på både kaker, brus og kakao.
Videre så vi enda mer storslått norsk fjellnatur, noen spredte hytter, snøstoppere og sauer, før vi stoppet ved Oksebotn kafé og kjøpte oss en vaffel.
Godt plassert på en trebenk satt vi på førsterad da toget suste forbi noen meter lenger fremme. Selve kaféen er et helt privat initiativ, på en familieeid hytte, der familiemedlemmer bytter på å holde åpent sommeren og høsten gjennom.
Finse 1222
Rundt tre-fire timer senere er vi fremme ved dagens mål: Finse! Her sjekker vi inn på Finse 1222 som ligger like ved togstasjonen og kort gange unna Rallarmuseet. Det er fortsatt tidlig på dagen, så vi går oss en tur i området. Blant annet svinger vi innom museet og lærer mer om hvordan det var å være rallar under byggingen av Bergensbanen. Det var ingen dans på roser, det er helt sikkert. Men for en jobb som ble gjort!
I dag kan vi altså sykle langs det som tidligere var en ren anleggsvei, anlagt på 1800-tallet for og av arbeidere ved Bergensbanen. Som sykkelsti har denne veien vært åpen i sommersesongen siden 1974.
Etter å ha hvilt litt på rommet, som er enkelt, men rent og pent, er det dags for middag. Et soleklart høydepunkt, det også. Hotellovernattingen på Finse 1222 er inkludert en tre retters middag, og vi nyter av flott utsikt mot vannet og mat laget av norske råvarer. Vi blir ikke sene. Det tar på å være aktiv i frisk fjelluft.
Mot Myrdal
Dagen etter er det ut på sykkelen igjen. Nå skal vi sykle litt lenger enn dagen før; 38 km. Vi dropper Flåm, av den enkle grunn at det ikke er plass til sykkelen ombord i Flåmsbana på turen tilbake – uansett hvilken dato vi søker på i forkant (og i god tid) av reisen. Litt kjedelig, så klart, men ikke verre enn at vi finner en veldig god alternativ løsning: Vi sykler i stedet Finse – Myrdal.
I følge planen vil dette ta oss ca. 5 timer. Vi har god tid – og vi tar oss god tid. Ikke uten grunn: vi sykler nå langs smale stier, bratte skrenter og stupe, de flotteste utsiktspunkt og fossevall, et flott vann og flere hytter – det er ren idyll.
Vi stopper ved turens høyeste punkt, på 1340 meters høyde, vi tar en pust i bakken på Fagernut vaktarbustad (for vaffel og kos), finner oss senere et sted på en mosedekt fjelltopp og hviler litt i sola.
Da vi endelig kommer frem til Vatnahalsen, stopper vi også ved hotellet og tar oss en rast med et glass iskald cola i sola og kommer i prat med en av de lokale hytteeierne i området.
Derfra er det en kort tur til Myrdal stasjon, hvor vi venter på toget som tar oss tilbake til start: på Haugastøl. Her står elbilen klar for å frakte oss og syklene tilbake til start.
Praktisk informasjon
Du kan sykle hele strekket fra Haugastøl til Flåm, men det er også mulig å avslutte i Myrdal, eventuelt starte på Finse – eller så klart også å starte i motsatt ende. Da tar du eventuelt toget eller kjører bilen dit. For å starte på Finse må du ta toget dit (det går ikke bilvei til Finse). Merk: Det er bratte bakker opp fra Flåm til Myrdal stasjon, så å ta toget denne veien kan være en god løsning (dersom du finner ledig plass på toget)
Egen sykkel eller leie?
- Har du med egen sykkel, husk å booke egen plass til sykkelen ombord på toget
- Det er ikke helt enkelt å finne ledige plasser til sykkelen på Flåmsbana. Da er det et godt valg å stoppe på Myrdal i stedet
- Hvis du leier sykkel, kan du leie på Finse (hvis du tar ca. halve turen) eller Haugastøl og Flåm hvis du vil sykle hele. Det er også sykler til leie på Myrdal stasjon
Flere tips
- Lengde på sykkelturen: 8 mil fra Haugastøl til Flåm, fra Haugastøl til Myrdal er det 6,5 mil
- Kan sykles på en dag, men personlig synes jeg det var fint å dele opp i to strekk. Det er også mulig å ta bare deler av turen, se mer om det lenger ned i artikkelen.
- Åpen vei: fra juli og vanligvis ut september
- Husk å pakke med nok klær og kle deg lag på lag. Det blir gjerne varm og kaldt om hverandre når man er aktiv på fjellet
- Sjekk værvarselet og pakk evt. med regntøy og sko som tåler vann
- Ha med nok mat og drikke til turen
- Pakk gjerne en liten ryggsekk som ikke blir for tung å sykle med
- Vakreste og mest dramatiske strekk: Fra Finse til Flåm
- Mest barnevennlige strekk: Fra Haugastøl til Finse
- Tips: Det er lurt å ha syklet litt før denne turen, for du kommer til å kjenne det godt i bakenden og armene (og eventuelt bein).
- Slik kommer du dit: Tog eller bil til Haugastøl (anbefaler å starte her, motsatt retning er langt mer krevende). Eventuelt bil til Flåm eller tog til Flåm, Myrdal eller Finse. Hele Rallarvegen går mellom Haugastøl og Flåm. Det er også mulig å kun sykle mellom Finse og Haugastøl eller Finse og Myrdal/Flåm. Da tar du toget til Finse og sykler derfra tilbake der du har bilen eller der du kan ta toget hjem fra (Flåm, Myrdal eller Haugastøl). Togtider finner du på vy.no
Rallarvegen i etapper
Det er ikke for alle å sykle alle 8 mil sammenhengende, selv om det er mulig på en dag. ønsker du å ta turen i kortere etapper, går det helt fint!
Rallarvegen kan deles opp slik (husk å beregne ekstra god tid i forhold til togtider):
Haugastøl til Finse | 27 km | ca. tre timer å sykle
Ta toget eller kjør til Haugastøl, sykle til Finse og ta toget tilbake – eller ta en lunsj på Finse 1222 og sykle tilbake til start. Turen opp til Finse går i svak helning oppover, nedover går det hele som en lek. Vær obs på at deler av denne strekningen er bilvei, men det er også her veien er som mest barnevennlig og ikke så smal og bratt til sidene.
Finse til Hallingskeid | 21 km | ca. tre timer å sykle
Ta toget til Finse, og sykle den første timen oppover, forbi høyeste punkt på 1310 moh. ved Fagervatn. Like etter kommer du til Fargernut, hvor det er toalett (utedo) og servering av vafler, kake og kakao/kaffe/te etc. Det er hyggelig å stoppe litt her. Derfra er det et par timer i flott fjellandskap til Hallingskeid togstasjon. Vær obs på at ikke alle togrutene fra øst/vest stopper her, så beregn tiden nøye.
Finse til Myrdal | 40 km | ca. fem timer å sykle
Ta toget til Finse, følg ruta som over, men hele veien forbi Vatnahalsen og til Myrdal. Her får du med deg det mest dramatiske partiet av turen (om du ser bort fra nedturen mot Flåm), med nedoverbakker mellom fossefall og bratte fjell, dype juv og skrenter. Her er det viktig å sykle forsiktig, da det er lett å få sladd på sykkelen. Det er for øvrig satt opp rekkverk deler av turen nå, samt synlig skilting om å sykle forsiktig. Turen opp mot Myrdal er drøy – her er det bratt og etter noen mil på sykkelen, kjenner man dette.
Myrdal til Flåm | 18,4 km | ca. 1 time 45 min å sykle
Har du tenkt deg hele turen ned hit, bør du ha leiesykkel – det er så og si umulig å finne topplass for egen sykkel med Flåmsbana. En mulighet her, er å ta toget fra Flåm opp til Myrdal stasjon, leie sykkel der og sykle ned. Turen ned hit er på særdeles svingete veier og krever stor grad av bremsing nedover. Vær forsiktig!
Mot Voss
Rallarvegen fortsetter mot Voss, med du må da beregne en liten togtur fra Myrdal et stykke av veien.
Vandretur langs Rallarvegen
Det er så klart også mulig å gå hele eller deler av turen i stedet for å sykle. Da vi tok turen sist, var det flere fotgjengere enn syklister. Om du ikke vil gå med telt og gå hele strekket, er et godt dagstursalternativ å ta toget til Finse og gå til Hallingskeid. Husk at ikke alle tog stopper ved Hallingskeid.
Overnatting på veien
Overnatting underveis finnes på Haugastøl, Finse (turisthytte og legendariske Finse 1222, Vatnahalsen Høyfjellshotell i Myrdal og i Flåm (historiske Fretheim Hotell og for eksempel Flåm Marina. Et godt utgangspunkt for turen, er Geilo. Da kan du ta toget herfra til Haugastøl og returnere hit etter sykkelturen. Her vil jeg anbefale Vestlia Hotell (som har deilig spa-avdeling) eller Highland Lodge.
Artikkelen ble første gang publisert 22.06.19, oppdatert med flere tips 9.9.19. Lettere revidert september 2024