Hardanger byr på naturnære opplevelser, sidersmaking og gårdsbesøk, og ikke minst: Fantastiske turmuligheter. Her er noen reisetips til Hardanger.
Å vandre i eget siderland er ikke helt ulikt opplevelsen av å vandre i vinområdet og nasjonalparken Cinque Terre i Liguria. Begge steder har innbyggerne kultivert naturen og får vekster til å trives i bratte skråninger i fantastisk landskap.
Hardanger – Norges svar på Italias Cinque Terre
Mens vi i Italias Cinque Terre vandrer mellom vindyrkede skråninger, gjennom olivenlunder og blant sitrontrær, vandrer vi i Hardanger i et landskap rikt på frukttrær, kjent for siderproduksjon og og fra fossefall til fossefall.
Som Liguria-kystens Cinque Terre kan Hardanger skryte på seg nasjonalparker og unike naturopplevelser. Begge steder finner vi et kulturlandskap som er formet under harde kår av menneskehender og begge har de sine stolte tradisjoner for å produsere godt i glasset av sine frukter.
I Cinque Terre finner vi den særegne, søte vinen Sciachetrá. I Hardanger produseres både eplesider og kirsebærvin, og helt sikkert plommevin. Det er nettopp slike opplevelser som gir det lille ekstra, som bringer den unike opplevelsen av å kunne ta hjem smakfulle opplevelser skapt av bonden, vindyrkeren eller sider-bryggeren – og som gjerne er blant de beste suvenirer som kjøpes kan.
Reisetips til Hardanger
Kjøreturen langs nasjonal turistveg Hardanger er en flott opplevelse, bare i seg selv. Men du bør så klart også tilbringe mer tid enn det tar å kjøre gjennom denne vakre delen av Norge.
Med fjorden, fjellene og de smale, svingete veiene er det slett ikke vanskelig å finne på aktiviteter i og rundt Hardanger. Her kan du følge frukt- og siderruta ved Ulvik, som er et samarbeid mellom Hardanger Saft- og Siderfabrikk, Syse Gard og Ulvik Frukt & Cideri.
Hardanger Folkemuseum forteller historien om Hardanger og i Tyssedal ligger Kraftmuseet, om du er interessert i å lære mer om vannkraft og industrihistorie.
Hardanger rundt finner vi fjordarmer og imponerende fossefall, som Vøringsfossen i høyden over Eidfjord.
Andre fossefall er Steinsdalfossen i Nordheimsund, Låtefoss i Odda, samt Skjervfossen, som ligger mellom mellom Granvin og Voss, og Steindalsfossen, hvor du kan spasere under fossefallet.
Vil du utforske fjorden på tett hold, er det muligheter for padleturer i fjorden, bli med på båttur eller delta på rib-turer med selskapet Hardangerfjord Adventure.
Ta også gjerne turen til Baroniet i Rosendal. Dette slottet er fra 1665, og her er en nydelig rosehage. Her kan du også overnatte, samt oppleve konserter sommerstid.
Liker du deg best på land, kan du sykle langs fjorden (vær obs på tidvis smale bilveier og tett trafikk). Eller du kan så klart legge ut på fottur i høyden over fjorden:
Fotturer i Hardanger
Dronningstien går høyt oppe i fjellet over fjorden, mellom Kinsarvik og Lofthus. Jeg har ennå ikke gått denne turen selv. Men jeg har godt mange andre.
Som turstien fra Kinsarvik opp mot Hardangervidda langs fossefallene i Husedalen. Her passerer du ikke mindre enn fire fossefall.
Mellom Hardanger og Hardangerplatået ligger Måbødalen. Her kan du vandre innover mot Vøringfossen og se den nedenfra. Ganske så spektakulært. For å komme dit, kan du parkere bilen ved Storegjel i parkeringslomma mellom 2. og 3. tunnel i Måbødalen.
Eller du kan benytte Hardanger som base for en fottur til Trolltunga. Du kan lese mine tips til Trolltunga tur/retur på en dag.
En langt enklere tur å gå, er turen til Bondhusvatnet. Denne turen kan du lese om her.
Buarbreen, Eidesnuten og Lilletopp er bare noen til av de mange mulighetene for turopplevelser i Hardanger.
En annen sprek opplevelse, er å ta deg turen opp til Fonna skisenter, der du kan stå på ski om sommeren.
Korte fakta om Hardanger
- Kommunene Eidfjord, Granvin, Jondal, Ullensvang, Ulvik, Odda og Kvam ligger i Hardanger
- Det bor rundt 23 000 innbyggere i området
- Hardangerfjorden er Norges nest lengste fjord (183 km lang), den er 900 meter dyp på det dypeste og Sørfjorden er lengste sidearm
Første gang publisert i 2016, revidert flere ganger.