Langs kysten av Liguria ligger et helt unikt landskap med fem verdensberømte små landsbyer langs kysten. Jeg har vært der flere ganger og deler noen av mine reisetips til Cinque Terre her.
Cinque Terre er de fem landområder som inngår i nasjonalparken og det Unesco-vernede området i Liguria. Her ligger også de fem små landsbyer: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore.
Stadig flere oppdager dette vakre italienske området. Mange reiser hit for å vandre fra landsby til landsby. Andre drar for å oppleve selve atmosfæren, eller bare for å se disse små, pittoreske og fargerike byene. Men jeg mener den beste måten å oppleve Cinque Terre på, er å bare være der – og gjøre litt av alt, over tid.
Det er ikke nødvendigvis bare-bare å finne ut av hvordan man kommer dit, hvordan man tar seg rundt, hvor man bør bo, og hva det egentlig innebærer å vandre fra landsby til landsby – eller rundt i området for øvrig. Jeg deler derfor noen nyttige reisetips til Cinque Terre her med deg som planlegger turen dit. Men først, tenkte jeg at det kunne være nyttig med en liten innføring i de fem landsbyene i nasjonalparken.
Jeg har utgitt reiseguide til Cinque Terre! Les mer her
De fem landsbyene i Cinque Terre
Det finnes faktisk flere landsbyer enn dette i Cinque Terre. Men de fem landsbyene som inngår i nasjonalparken og som regnes som de fem landsbyene, er de som ligger mot havet. Disse er Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza og Monterosso di Mare.
Feriebyen Monterosso al Mare
Monterosso al Mare er den eldste og største av de fem små landsbyene i Cinque Terre. Denne landsbyen finner vi lengst nord, og er også den av de fem som best passer å feriere i, om man ønsker strender.
Monterosso består i dag av to deler; en gammel, Centro Storico, og en nyere del, Fegina. Disse to by(del)ene er naturlig inndelt i to bukter, som er forbundet med en tunnel. Når du kommer ut av togstasjonen står du med følgende valg: å gå til høyre eller til venstre. Skal du til den gamle bydelen, går du til venstre. Følg veien langs havet og rund av til stien rundt tunnelen om du vil gå den vakreste turen, eller du går tvers igjennom tunnelen om du har det travelt eller har mye å børe på.
Gamlebyen finner vi her, like bak havnen, og består av fargerike og sjarmerende mursteinsbygninger. Bak Piazza Garibaldi ruver klokketårnet og på den åpne plassen finner vi selve sentrum for gamlebyen, med to populære barer og en lekepark. Utenfor sesong er det også her de lokale møtes, for en øl, på luftetur med hunden, eller for å la barna løpe og leke før leggetid.
I den nyere delen finnes flere hoteller, restauranter og er mer resort-preget enn den historiske delen. Strendene her er av sand og småstein og ble for øvrig listet av av Forbes som en av verdens mest ‘sexy strender’ tilbake i 2006. Det er i Monterosso vi finner flest restauranter og overnattingssteder av de fem landsbyene.
Vernazza – Cinque Terres juvel
En særdeles vakker havneby, et gammelt slott og en kirke. I Vernazza finner vi en av Cinque Terres beste restauranter og en veldig liten togperrong.
Nede ved den hestesko-formede havnen ligger båter og dupper i sjøen eller trukket opp på land utenfor sesong. Piazza Marconi befinner seg nettopp her ved havnen og er byens hjerte, med uteservering i høysesong, omkranset av restauranter og barer, nedenfor slottet Dorias vaktsomme blikk.
Vernazza er en bilfri liten landsby, med rundt 600 innbyggere, et gammelt fort og en historisk havnekirke. Hovedgaten Via Roma leder an fra elven, via stasjonen og ned til piazzaen og havnen, mens smale smau og trapper, caruggis, løper ut fra hovedgaten.
Vinbyen Corniglia
Corniglia er den mest tilbaketrukne landsbyen av de fem, og den eneste som ikke ligger ved havet. Hele 382 trappetrinn fører opp til platået 100 meter over havet.
Corniglia har likevel strender man kan nå. På hver side av byen ligger det en mindre steinstrand. Men trappeturen opp igjen er noe mer anstrengende. Da kan det kanskje friste med en is hos Dorka i iskiosken iVia Fiesci. I den lille gatestumpen ligger hele tre gelateria, alle drevet av samme familie.
Sentrum av Corniglia dreier seg rundt det lille torget Largo Taragio, der det finnes et par restauranter. Følger du gaten Via Fiesci til endes, kommer du til et utsiktspunkt med fantastisk utsikt.
Om du skal ned til eller opp fra togperrongen, kan du også benytte deg av en minibuss, dersom nesten fire hundre trappetrinn høres uoverkommelig ut.
Sukkersøte Manarola
Manarola ble i sin tid grunnlagt av innbyggere fra Volastra, som flyttet ned mot havet.
Den lille landsbyen, som er Cinque Terres nest største, er bygget opp i en klippeformasjon med en tydelig kløft. Her finnes en liten havn som gir ly for lokale fiskebåter, som også blir trukket helt opp på land over havet når været tilsier det.
Bygningene er delvis bygget opp langs denne bratte kløften og langs elven Rio di Groppo. Fra de høyestliggende bygningene er det fantastisk utsikt over området rundt Manarola.
Hovedgaten i Manarola er Via Discovolo, og hovedtorget, Pazza Capellini, er relativt nytt, ettersom det ble bygget i 2004.
Elvebyen Riomaggiore
Riomaggiore er den sørligste byen av de fem, oppkalt etter en elv som en gang rant gjennom byen.
Riomaggiore er spesielt kjent for det marine livet i havet like utenfor, i tillegg at det er nettopp her Sentiero Azzurro (SVA) starter. Denne korte, idylliske stien fører fra Riomaggiore til Manarola, og går under kallenavnet «Kjærlighetsstien» (Via del’ Amore).
Husene i Riomaggiore er bygget rundt elven Rio Maggiore, som i dag er tildekket. Mens fiskerkvartalet naturlig nok holder til nede ved havnen, har bønder slått seg til lenger oppe i byen.
Byens hovedtorg er A Pie de Ma og langs hovedgaten, Via Colombo, finner vi barer, restauranter, dagligvarebutikk og delicatesseforretning. Riomaggiore har også to små steinstrender, en på hver side av byen.
Reisetips til Cinque Terre
Den beste måten å oppleve Cinque Terre på, er å bo der, vandre der og spise der. Det rekker ikke med en dagstur, selv om man faktisk kan besøke alle fem landsbyene langs kysten på en og samme dag.
For det er først etter at dagsturistene drar eller før de ankommer man får den genuine opplevelsen av Cinque Terre. Det beste, mener jeg, er å dra dit utenfor sesong. Da kommer du lettere i kontakt med lokalbefolkningen, og får slik nærmere kunnskap om områdets spennende historie.
Alle mine beste reisetips til Cinque Terre finner du samlet her
Vandreturer i Cinque Terre
Dette er hovedårsaken til at mange velger å reise til nettopp Cinque Terre: Å vandre mellom de fem landsbyene hvis italienske omtale er Cinque Cittá.
Den meste kjente turstien er Sentiero Azzurro, også kaldt Blue Trail og Trail No. 2 – men offisielt heter den nå SVA (det er slik den merkes av på kart og skilt). Dette er en tursti som består av fire individuelle stier, som fører mellom alle fem landsbyene langs Liguria-kysten.
Les mer om det i min artikkel her – eller selvsagt min ebok Cinque Terre på 1-2-3
Men nasjonalparken er stor, og det er en rekke alternative ruter å vandre i dette vakre landskapet. Jeg skriver mer om dette også i min ebok Cinque Terre på 1-2-3.
Jeg har også skrevet denne reiseartikkelen til Cinque Terre for VG
Mat og vin i Cinque Terre
Når man har vandret mellom vinranker og terrasserte vingårder en hel dag, gjør det virkelig inntrykk å smake på de hvite vinene som produseres her i området. For det er mest av dem – de hvite – selv om det er begynt å bli produsert noe mer rødt i de senere årene.
Les om vin fra Cinque Terre her
I tillegg til vindruer er det spesielt økologiske sitroner og oliven som dyrkes her i de terrasserte jordlappene langs fjellsiden. Den lokale pasta-varianten trofie, er kort og snurret, og lages vanligvis av hvetemel eller kastanje, og serveres oftest med en lokal variant av grønn pesto, som jo kommer fra Liguria (Pesto Genovese). Det gjør for øvrig også minestrone-suppen, i hvertfall finnes en egen lokal variant her. Spagetti Vongole er hyppig servert, og det samme er sardiner i ulike varianter.
Jeg skriver mer om lokalmaten og tipser om de beste restauranter i min ebok om Cinque Terre
Som guide legger han blant annet opp turer som tar bes?kende utenfor de verste turisttr?kkene. Men han er enig i at det til tider kan bli vel folksomt her. – Jeg vil si mars og oktober er beste tid ? bes?ke Cinque Terre, om du ?nsker ? komme i en litt roligere sesong.
Beste tid å dra til Cinque Terre
Det er utfordringer med overturisme i Cinque Terre, mye på grunn av store grupper som kommer med tog fra cruiseskipene ved La Spezia. Her handler det derfor om flere ting når du skal tenke på beste tid å dra. Det handler sesong, men også tidspunkt på dagen. (Dette går jeg nokså grundig inn i min reiseguide). Etter råd fra lokale, bør du styre unna høytidsdagene i påsken, samt italienske høytider som faller på 25. april, 1. mai og 2. juni. I tillegg bør du unngå typiske feriemåneder som juli, august og september. Best tid, kort og godt, spør du meg (og innbyggere jeg har intervjuet) er mars og oktober.
Gode grunner til å reise utenom sesong
- Det er billigere å bo i selve landsbyene utenfor sesong
- Det er lettere å få overnatting i det hele tatt, og det kan være mulig å booke i siste liten
- Man slipper å gå i kø langs turstiene
- Man får sitteplass på toget
- Lommetyver er et mindre problem
- Lokalbefolkningen har bedre tid til deg
- De trenger stort sett ikke bordreservasjon
- Temperaturen er mer behagelig for gåturer i fjellet
Minus med å reise utenfor sesong
- Flere restauranter og overnattingssteder vil være stengt
- Deler av stiene kan være stengt pga. vær og skader i løpet av sesongen
- Du får ikke de beste bildene med hjem: Det er ikke fullt så grønt her senhøstes, vinterstid og tidlig i mars
- Været svinger og det er ikke anbefalt å gå turer i nasjonalparken i regn, da det fort blir glatt og direkte farlig enkelte steder
Reiseguide til Cinque Terre
CINQUE TERRE på 1-2-3 er en digital guide til Cinque Terre, med 115 innholdsrike sider. Oppdatert for sesong 2024.
Her får du tips til gode restauranter og utvalgte hotell, tips til turer i nasjonalparken, informasjon om lokalmat og vinproduksjon, vinsmaking og severdigheter.
Inneholder lenke til kart med avmerkede steder.
Publisert første gang 18.03.2015, gjennomgått høsten 2024