For tips til gode restauranter i Budapest, kan du lese videre her. I denne artikkelen tipser jeg om klassiske caféer, bistroer, steder for «fine dining» og ruinbarer:
Budapest har mye å tilby sine innbyggere – og gjester – også når det gjelder mat. Her er mine beste tips til gode restauranter i Budapest, med utgangspunkt i personlige matopplevelser.
Kort om det ungarske kjøkken
Gulyás, lángos og kürtőskalács: Dette er bare noen av de rettene du kan spise i Budapest. Selv om Budapest kan vise til restauranter fra hele verden, synes jeg det er ekstra stas å spise lokalmat når jeg reiser. For slik blir jeg enda mer kjent med landet jeg besøker.
Typisk for det ungarske kjøkken er ingrediensen paprika, supper, kaker og brød. Det er også typisk ungarsk med kraftig kost og gjerne kjøttrike retter. Men gulasj (gulyás) slik vi kjenner den er ikke gulasj, men pörkölt.Gulasj servert i Ungarn er nemlig mer som suppe enn en gryterett, og særdeles smakfull.
At landet har så mye god vin, var jeg rett og slett ikke klar over. Om du, som meg, ikke kjenner så godt til ungarske viner, er mitt beste tips å velge ut en bedre ungarsk restaurant og gå for vinpakken til menyen. Slik får du smakt det beste av det beste både når det gjelder lokalmat og lokale viner. Et alternativ er å finne en vinbar der du kan få hjelp av en god vinkjenner bak disken – eller å kombinere en tur til Budapest med vingårdsbesøk i Ungarn.
Les også: Reisetips til Budapest
Anbefalte restauranter i Budapest
Her er noen tips til personlig testede serveringssteder, som caféer, ruinbarer, bistroer og restauranter i Budapest.
De klassiske caféene i Budapest
Cafékulturen står sterkt i Budapest, og særlig i perioden 1910 til 1930-tallet blomstret caféene i byen – den gang fantes det rundt 500 caféer i Budapest (!). Noen av dem har overlevd tidens tann og fremstår mer eller mindre intakt – eller i det minste med historien i veggene.
På Café Central har forfattere, komponister og vitenskapsfolk sittet og skrevet, drøftet, spist og drukket – helt tilbake til 1887. Men under kommunisttiden ble denne og andre populære møtesteder som denne stengt. Først etter kommunismens fall i 1989 ble Café Central restaurert og gjenåpnet, som den første av caféene.
Den mest kjente av dem alle, er nok overdådige New York Café, som også er en stor turistattraksjon. I tidligere tider ble aviser redigert her, i caféen annen etasje. Den dag i dag er det gull og lysekroner som gjelder, med pianister og fiolinister som underholder turister som oss.
Men det er ikke nødvendigvis maten som står i høysetet her, dessverre. Selv om caféen er særlig kjent for sin gulasj og wienerschnitzel, har jeg nok smakt både billigere og bedre varianter annetsteds. Jeg vil nok tippe et kakestykke og en kaffe eller et glass bobler holder tilstrekkelig, og jeg har hørt gode ord om caféens varme sjokolade.
Et annet hyggelig bekjentskap er Café Gerbeaud, som er langt mer nedtonet, men fortsatt overdådig og klassisk. Et travelt treffsted også dette, men med bedre matservering.
En annen koselig klassisk café er Gerloczy Café, som har koselige båser og gode bakervarer. Et veldig godt valg for en hyggelig frokost også dette.
Finere restauranter i Budapest
Budapest har flere restauranter med Michelin-stjerner og Bib Gourmand-utmerkede serveringssteder. Dette er et supert alternativ for et bedre kveld på byen, blant annet på grunn av prisnivået: Her får du gourmet for en rimeligere pris enn vi vil kunne få her hjemme. Det er også en veldig god anledning til å smake på noe av de beste råvarene og vinene Ungarn har å by på.
Costes har to Michelin-restauranter og jeg besøkte den som ligger i Ráday gaten. Her får du velge mellom 4, 5, 6 og 7 retter, og du velger ut fra kort som sier noe om hovedingrediensen du kan få servert. Kortstokken inneholder også en Joker, om du vil overlate valget helt og holdent til kokken. Maten var lekkert tilberedt med fokus på lokale kvalitetsvarer og ikke minst viner – det var særlig denne kombinasjonen jeg satte spesielt pris på denne kvelden.
En mindre pretensiøs restaurant, mer i retning lokal fine dining á la Oslos Smalhans er Mák Bistro. Restauranten er lys og trivelig, med fokus på lokale råvarer servert i enten 5-retters eller 7-retters menyer.
Vinene er lokale kvalitetsviner og maten også her lekkert tilberedt – om enn noe spesielt for mine smaksløker. Men absolutt et spennende sted, om du liker å prøve nye ting.
Ruinbarer og streetfood
Budapest er kjent for sine ruinbarer, som ligger i det jødiske kvarteret. Jeg spise en enkel syrisk kyllingsuppe på Mazel Tov. Det er nok kanskje ikke maten man går hit for først og fremst, men stemningen og drinkene. Et hyggelig sted å dra med venner.
Som et godt alternativ til ruinbarene, fant jeg lune og koselige Doblo vinbar. I tillegg til viner på menyen, er det en liten meny, samt livemusikk enkelte kvelder i uken.
Ungarsk streetfood finner du blant annet på matmarkedene og på Karaván. I november og desember er det street food å finne på julemarkedene.
Les også: Reisetips til Budapest
Første gang publisert 19.11.2019. Gjennomgått og revidert høsten 2024.