Det er kanskje et lite land, men Slovenia viser seg å romme en hel verden – både over og under jordoverflaten. Her kan du besøke vingårder, kjøre tog gjennom grotter, dra fra middelalderby til middelalderby og mye, mye mer.
Til tross for sin størrelse, er Slovenia rik på naturopplevelser, kulturhistorie og spennende reiseopplevelser. Lokale mattradisjoner og egenproduserte viner står høyt i kurs i Slovenia, som faktisk er registrert i Guinness rekordbok med verdens eldste vinranke.
Her har jeg også toget gjennom en av verdens kanskje mest fascinerende grotter, vært på båttur langs en ytterst liten kystlinje og besøkt en av Middelhavets best bevarte middelalderbyer.
Hovedstaden Ljubljana
Førsteinntrykket av Ljubljana ble kanskje ikke det beste. Været var trist da jeg ankom, og de tunge, grå skyene nærmest understreket den østblokkaktige følelsen som møter oss på vei inn mot hovedstaden. De mange nedtaggede fasadene i og rundt sentrum likeså.
Men de vennlige menneskene, den rolige stemningen og det koselige gamle sentrum sjarmerte meg i senk.
Ljubljana er uten tvil en fin by å utforske for den som vil ha en litt annen type byopplevelse enn de mer tradisjonelle weekend-reisemålene. Her fikk jeg oppleve et par riktig gode matopplevelser, sjekket ut shoppingtilbud og andre severdigheter, som slottet.
Hotelltips i Ljubljana: Hotel Union ligger sentralt i byen, like ved elven og den bilfrie gamlebyen. Shopping, kaféer og restauranter er like i nærheten.
Maribor – Slovenias nest største by
Omtrent to timer å kjøre fra Ljubljana ligger Maribor i vinregionen Styria, tett på grensa mot Østerrike. Dette er en middelalderby omringet av vinmarker, med verdens eldste vinranke (Stara Trta) – og er derfor foreviget i Guinness rekordbok. Allerede dagen etter ankomst fikk jeg tatt turen hit for å besøke vinkjelleren og vinmuseet Old Vine House, smake lokale viner og se litt av byen.
Katedralplassen er et av de sentrale stedene i byen, med katedralen (naturligvis), nasjonalteateret og hovedpostkontoret for Slovenia tett på. Det samme er slottsplassen, Grajski trg, hvor vi finner statuen av helgenen St. Florian. Vinterstid er for øvrig Maribor et godt utgangspunkt for vintersport og ellers vinopplevelser året rundt.
På vinsmaking i Slovenia
Jeg hadde ikke smakt viner fra Slovenia før jeg kom hit, og jammen ble jeg positivt overrasket! Men så er det da også landets store stolthet, har jeg siden fått vite. Det er ikke rart. Her er det både velsmakende og kraftfulle hvite og røde viner, og det lille landet rommer det ene vinområdet etter det andre.
Faktisk har det vært vinproduksjon her i landet helt tilbake til middelalderen. Etter at landet ble selvstendig i 1991, har Slovenia utviklet seg som vinindustri. Landet deles inn i tre vinregioner: Podavje i nordøst, Posavje i sørøst og Primorska i vest mot Italia.
Selv besøkte jeg Jarenina ca. 20 minutter med bil unna Maribor. Her var jeg på vinsmaking hos det større vinhuset Dveri Pax, hvor det har vært vinproduksjon etter Benediktinsk tradisjon i hele 800 år.
Dveri Pax har viner kun fra egne vindruer dyrket på vinmarker flere steder rundt i Slovenia. Alle vindruene de benytter er håndplukket og enten fra vinmarkene i Jarenina, Jeruzalem regionen ( som ligger mot Kroatia) eller Kapela i øst.
Men vi skal videre, under jorden, der minidragene bor (!).
Grottene Postojna og minidragene
– Her er det en ny verden, et nytt paradis! skal Luka Cec ha uttalt, etter at han 14. april 1818 hadde utforsket grottene og funnet helt nye og ukjente deler av Postojna-grottene.
Siden da har mer enn 38 millioner besøkende tatt turen til de 24 km lange stiene under jorda. I dag er det tog som tar oss rundt i de underjordiske grottene med tog langs 3,7 km med togskinner. Mens det tidligere tok 6 timer å komme inn til de «nyoppdagde» delene, er det i dag en tur på en times tid totalt. De nye togene er knappe tre måneder gamle, forteller vår guide i grottene.
Selv har jeg besøkt flere grotter rundt i verden, men aldri noen så store som disse. Og aldri reist med tog gjennom dem heller. Det er uten tvil fascinerende med dryppsteinsgrotter, der hulrom og figurlignende steinformasjoner har vært utformet i millioner av år. Men det jeg ble mest overrasket over, var at det finnes levende vesener her, så langt inne i mørket.
Grottens stolthet er imidlertid de små grotte-salamandrene, eller minidragene, som de også kalles. De små, bleke vesenene er blinde, men de kan føle og lukte. Faktisk kan de føle lys gjennom huden, og vil ikke tåle sollyset. Grotte-salamandrene er små levende vesener som kan overleve hele 10 år uten mat (!).
Hotelltips ved grottene: Postojna Cave Hotel Jama * ligger 100 meter unna inngangen til grottene og ser fresht ut innvendig etter en totalrenovering i 2016.
Langs kysten i Slovenia
Vinmarker, naturopplevelser og slovenske storbyer til tross; et besøk i Slovenia bør så klart også inkludere en tur til kysten. Den er ikke lang, så har du kort tid, får du sett mye på en bil- eller båttur. Og det er det vel verdt; det er en frodig og flott kyststripe. Kyststripen er kupert, med historiske middelalderbyer og uten sandstrender. Vannet er imidlertid klart og fristende.
Sola skinner fra skyfri himmel og som nordmann kjenner jeg en tydelig forsmak p? sommeren der jeg står ombord i båten, som fører fra kystby til kystby langs Slovenias korte kystlinje. Med utgangspunkt i Portorož, drar jeg på guidet båttur langs kysten med Best Tours.
Hotelltips ved kysten: Det historiske hotellet Hotel Kempinski Palace Portorož er fortsatt et luksushotell, i dag en del av Kempinski-kjeden, med svømmebasseng, utsikt mot havet og flott beliggenhet i Portorož.
Kort om Slovenia
Slovenia har rundt 2 millioner innbyggere, mens hovedstaden har ca. 280 000 innbyggere. Det var det rikeste landet i tidligere Jugoslavia og har vært selvstendig siden 1991. I dag er bank og finans, industri og turisme viktige inntektskilder.
Les mer her: www.fn.no/land/slovenia
Lokale mat- og drikkeopplevelser
Slovenia har to konkurrerende ølmerker; Lažko og Union. De to representerer øst og vest på tilsvarnede vis som et fotballag – enten er du tilhenger av det ene eller det andre.
Slovenske viner er også av god kvalitet, og en reise gjennom landet viser hvor mye av landet som er viet til vinproduksjon. Når det gjelder mat, opplever jeg at landet har mye godt å servere, samt flere gode restauranter, men at det spiller en rolle hvor du velger å spise.
Typiske retter er gjerne Štruklji (rull med cottage cheese), den tradisjonsrike pølsen Kransjska klobasa ogIdrijski žlikrofi (slovenske potetballer. Slovenia har kystlinje, så det er også en god del fisk og skalldyr å få servert. Akkar og blekksprut er populært, samt fisk og krabbe.
Flere reisetips
I tillegg til historiske slott, sjarmerende middelalderbyer og en fin kyslinje, er Slovenia et fint land å dra til for deg som vil sykle eller vandre i fjellet eller kanskje padle i elver og på innsjøer. Det får jeg heller gjøre mer av ved et senere besøk. I tillegg finnes det også flere severdigheter å ta seg en tur til.
Sjekk eventuelt også det offisielle turistrådets nettside og her for UDs reiseråd for Slovenia. Les også min artikkel om Ljubljana her.
Reise til Slovenia
Det går både tog og fly til Slovenia. Skal du fly, må du mellomlande, og ankomstflyplassen ligger ved hovedstaden Ljubljana. Alternativet er å ta tog dit.
Artikkelen ble første gang publisert 31.05.2019. Steder og priser kan ha endret seg siden den gang.