Hvor skal vi gå i Gøteborg nå – om vi liker kvalitetsmat og gode viner på glass? Jeg har slått av en prat med William Stübner, sommelier på Kolonialen Bislett her i Oslo og fått gode tips til hans hjemby i Sverige.
William Stübner er født og oppvokst i Gøteborg. Han begynte å jobbe i restaurantbransjen allerede som trettenåring, og høsten 2021 flyttet han til Oslo for å jobbe som sommelier med Pontus Dahlström på Kolonialen.
Det var her jeg møtte ham, på en av mine favorittsteder i Oslo.
Slik kom vi i prat om hans hjemby, som jeg har besøkt så mange ganger før. Men tiden har gått og mye kan ha skjedd siden sist. Så jeg spurte ham: Har du noen tips til hvor vi bør spise i Gøteborg neste gang?
Ja visst, hadde Stübner tips! Disse tipsene tenker jeg å ta vare på – og herved er de delt med deg til neste gang en av oss reiser dit.
Først litt om Stübner: Han har studert til sommelier ved Vinkällan Dryckesutbildningar i Gøteborg og senere tatt WSET Level 3 . William er veldig glad i Burgundviner, Chenin Blanc fra Loire og tysk Riesling, men som han sier:
– En og annen flaske amerikansk vin sklir også ned!
Til tipsene: Bra steder å spise i Gøteborg
Bar Bulot & Bulot
Dette er det hippe nye lunsjstedet i Saluhallen, startet av tre kokker som tidligere jobbet på Gothia Towers stjernebelønnede restaurant Upper House. Bar Bulot åpnet i 2021 og har en veldig god og variert lunsjmeny med fransk touch. Her er veldig gode viner både på flaske og glass.
Bulot er deres mer fine dining-sted med smaksmeny og en mindre á la carte meny.
Wolfgang Vincafé
En avslappet vinbar like ved Grönsakstorget, med en kul og interessant vinliste. Her er det avslappet miljø, blandet sesongbasert meny inspirert av Frankrike, med herlige smørbrød.
– Vennene mine og jeg pleier å møtes på Wolfgang Vincafé for enten en rask øl før middag et annet sted eller for å dele en god flaske vin – eller for å spise brunch på søndager med noe godt i glasset «dagen derpå», sier Stübner.
Bar la Lune & Angeli
– Bar la Lune er Gøteborgs beste restaurant i mine øyne. De har en magisk vinliste med mange gullfunn man knapt kan få tak i, mener Stübner.
Oskar Ahlvin, også han med bakgrunn fra Upper House, startet dette lille stedet med plass til tretten personer (kanskje flere om man må). Menyen er liten, med noen riktig gode retter fra et enda mindre kjøkken. Her legger Stübner en tur innom hver gang han er hjemme, forteller han.
Han forteller også at folk gjerne blir lett bekymret når de er der, for det er trangt mellom bordene, der er matretter man ikke kjenner igjen, det er fristende viner og en «sykt uskandinavisk aura» over det hele. – Men jeg elsker det, sier han. – Man kan bare gå dit, slappe av og la dem gjøre sitt. Det er «uklassisk klassisk»!
Angeli er deres lille drop in-bar som ligger vegg i vegg, med en stor kjøkkenøy midt i lokalet som fungerer som et «community table».
– Bedre stemning skal man lete lenge etter!
28+
– Dette er den restauranten i Sverige som har hatt en stjerne lengst i Guide Michelin, helt siden 1990, forteller Stübner. I skrivende stund har 28+ altså hatt Michelin-stjerne 32 år på rad. Her får vi hvite duker, kandelabrer, smaksmeny og en dyp vinkjeller. Vel verdt et besøk om man har lyst på noe «klassisk klassiskt», mener han.
Her er til og med en liten vinbar i entreen, der man kan stikke innom og nyte en mindre meny.
Enoteca Sassi
Stübner mener det er verdens koseligste italienske onkel, Primo, som driver denne italienske kroen i bakgata til Avenyen.
– Her hos Enoteca Sassi får vi italienske retter man gjerne ikke lager hjemme, og man blir alltid godt tatt imot og tatt hånd om. Stübner mener stedet mistet litt av sin sjarm da de bygget ut, men som han sier: – Det har gjort det mulig for dem å høyne kvaliteten enda litt til.
Flere favoritter fra vår Gøteborg-kjenner:
- Bistro Odette er en familievennlig bistro i Linné. Her får du fransk mat, gode viner, det er avslappet og koselig atmosfære.
- Trattoria la Strega ligger i Aschebergsgatan. Litt mer klassisk enn Sassi, litt mer intimt og perfekt for en middagsdate for to
- Vi Viet er en familiedrevet vietnamesisk restaurant midt i Vasa. Her spiser man klassisk vietnamesisk med importerte varer, drikker øl og supergod vietnamesisk traktekaffe med kondensert melk
- BOV & BOV Discobar er stedet for pizza! Her serveres napolitansk pizza og både klassiske viner og naturviner.
Oppslagsbildet er fra mitt besøk hos Bulot høsten 2023.
Første gang publisert 16.02.2023