Trolltunga

Trolltunga tur/retur på en dag

Trolltunga er blitt en av Norges største attraksjoner. Men mange glemmer at selve turen frem og tilbake kan være like krevende som flott. Her deler jeg derfor noen tips for en trygg og suksessrik turopplevelse til Trolltunga og tilbake! 

Trolltunga ble i sin tid foreviget i et dristig foto tatt av to lokale industriarbeidere i 1967. Men det skulle likevel gå mange år før verden utenfor Tyssedal oppdaget denne ikoniske fjellformasjonen. I dag er toppen blitt en stor turistattraksjon. Det er mye takket være sosiale medier, men først og fremst er det på grunn av iherdig lokal innsats. 

Likvel er ikke alle tilreisende klar over hvor krevende turen faktisk er. Det gjelder riktignok stort sett utenlandske besøkende, som kanskje ikke er like vant med å ferdes i fjellandskap med skiftende værforhold.

En lang og flott tur

Trolltunga er navnet på en fjellhylle som stikker rett ut av fjellet 700 meter over Ringedalsvannet i Tyssedal. Det mange glemmer, er at turen ut til det Instagram-vennlige utsiktspunktet er en mange timers fottur, i stigende og kupert terreng. 

Det er plassert ut nødhytter og redningspersonale langs stien. Stien er godt skiltet og advarslene mange på veien oppover.

For turvante nordmenn er dette ikke en spesielt tung tur å gå i og for seg. Men den er lang. Om du deler den i to, bærer med deg telt og tar en overnatting når toppen, blir det nok litt lettere.  

Selv gikk jeg turen tur/retur på én dag. Jeg opplevde selve turen den store opplevelsen, mens den folksomme Trolltunga i seg selv kom litt i skyggen etter så mange fine timer i flott natur.

Jeg synes det var en fin opplevelse å turen helt alene. Det ble som en slags mini-pilegrimstur eller personlig variant av et maraton, om du vil.

Trolltunga shuttle opp til start

Jeg tar buss opp til starten av turen: en allerede full parkeringsplass i Skjeggedal. Men der bussens øvrige passasjerer vandrer i én retning, gjør jeg helomvending og går tilbake der vi kom fra. Jeg velger å ta sherpatrappene rakt opp i én kilometer fremfor en lengre asfaltert vei på 4 km.

Brakhufsa er den gamle stølsvegen som gardsfolket i Skjeggeldal brukte for å komme seg til fjells. Denne stupbratte stien opp er nå belagt med rundt 1000 trappetrinn og mer enn 400 steiner på bløt mark. Det er også utarbeidet fem bekke- og elvekrysninger langs stien og det hele er blitt gjort av sherpaer fra Nepal.

1 mil igjen til Trolltunga

Når jeg og de få jeg møter oppover trappa er ferdig med stigningen på i alt 400 høydemeter, har vi gått kun én kilometer. Til sammenligning har resten av vandrerne vi etterhvert møter gått 3 km lenger på asfaltert vei oppført av hyttefolket i et spleiselag. De har sannsynligvis brukt lenger tid enn meg.

Selv har jeg brukt nesten en time på å gå denne ene kilometeren. Selv om jeg skal legge bak meg flere hundre høydemetre til, kommer disse nå spredd ut over resten av mila frem mot Trolltunga.

Veien er selve målet

I forkant hadde jeg bestemt meg for jeg skulle drøye fotograferingen til returen, men den planen klarte jeg ikke holde. Naturen er slående vakker, sola skinte og skapte et varmt lys. Det var så mye å se og nyte at det ble fotostopp både titt og ofte.

Jeg innså at det var veien mot målet som var selve opplevelsen allerede før jeg var fremme. Turen er ufattelig flott og jeg hadde slett ikke følelsen av å gå i kø. Jeg gikk ofte alene langs stien, men hørte og så felles turgåere både før og etter meg i løypa.

Kø ved Trolltunga

Der jeg hadde forventet å gå i kø hele veien, var jeg overrasket over at det slett ikke var tilfelle. Men køen var imidlertid lang ut mot selve Trolltunga. Jeg skjønte ikke med én gang at jeg var fremme, da jeg så en stor gruppe mennesker som satt på rekke og rad på et berg. Jo nærmere jeg kom, jo flere mennesker satt slik, én etter én, med sekkene foran seg. Det var da jeg skjønte det: jeg var fremme.

Køen var lang som et uår og jeg visste med én gang at den køen skulle ikke jeg tilbringe tiden min i. I stedet fant jeg meg en fin sitteplass ytterst på kanten i høyden over Trolltunga, der jeg hadde nydelig utsikt mot Ringedalsvannet og underholdning fra tuppen av Trolltunga og køen bak.

Noen praktiske tips 

Fakta om turen til Trolltunga

  • Går du sherpatrappene opp Brakhufsa tur/retur, er turen på i alt 22 km. Men husk at dette første strekket er tungt både opp og ned. Ned særlig for vonde knær.
  • Går du asfaltveien opp, er den på i alt 28 km. Du går da lengre, men det første strekket er langt mindre bratt.
  • Min mobilapp mente at jeg hadde tilbakelagt 3,4 mil, 44 335 skritt og 289 etasjer
  • Stigningen er på i alt 700 meter og de første 400 meterne tar du unna på første km om du går opp Brakhufsa.
  • Stien er eksemplarisk godt skiltet, med påmalte piler, stolper med rød markering på vidda (der jeg tipper det kan være dårlig sikt til tider) og skilting.
  • Det er satt opp skilt som varsler hvor mange km du har igjen å gå til Trolltunga. Dette var overraskende motiverende, for dette kunne også hatt motsatte effekt, tenker jeg.
  • Skal du telte i løpet av turen, er dette ikke tillatt innenfor en 3 km stor sone i starten av turen. Følg info satt opp ved egne skilt for dette.

Beste tid å gå til Trolltunga

  • Mellom 15. juni og 15. september kan du gå turen på egenhånd. Jeg gikk alene og det gikk helt fint. Stien er godt merket og du møter folk på veien, så helt alene er du aldri likevel.

Ellers i året

  • Mellom 19. mars og 15. juni + 15. september og 15. oktober er det anbefalt å gå med guide.
  • Mellom 16. oktober og 18. mars er det ikke anbefalt å gå i det hele tatt, da er det rett og slett farlig å gå.

Kilde: Turistinformasjonen i Odda

Hvordan kle seg og pakke sekken

Først og fremst: se an været. Du ønsker ikke bære en alt for tung sekk, men du vil absolutt ikke fryse heller, så her må du tenke nøye gjennom hva du trenger. Jeg var særdeles heldig med været, det var strålende sol og varmt og fint. Det hadde også vært tørt i flere dager i forkant, så bakken var tørr og fin og ingen fare for å bli våt på beina. Slik er det slett ikke alltid på denne turen.

Fjellstøvler

Turistkontoret anbefaler vannfaste fjellstøvler. Selv gikk jeg med Goretex-støvler siden det hadde vært tørt i flere dager og værmeldingen var god. Dette er mine beste fjellsko, da de er lette, gripeevnen er best og de er godt brukte. Men om det var varslet regn eller hadde regnet en del, ville jeg helt klart valgt å gå for mine vanntette fjellstøvler, for ved den typen vær blir det veldig vått i dette terrenget. Vær også klar over at det kan bli ganske så glatt langs stien ved regn eller i etterkant av regn. 

Vind- og vanntett jakke og bukse

Jeg gikk i normal lett fjellbukse og hadde med vindjakke. Denne fikk jeg ikke bruk for, men den er heller ikke tung ? b?re – og ville v?rt god ? ha om det skulle bl?se opp. 

Ulltøy

Jeg gikk med fleecegenser og ulltrøye og hadde også med ekstra ulltrøye i tilfelle det ble kaldt på toppen eller jeg ønsket å skifte til en tørr. Er det kjølig og meldt kjøligere enn da jeg gikk, ville jeg også tatt med en tykkere ullgenser eller lett dunjakke. 

Ekstra sokker

Jeg hadde med to par ullsokker i sekken. Et par tynne, i tilfelle de jeg gikk med ble for varme, og et par tykke, i tilfelle jeg ble væt og kald. Dette fikk jeg ikke bruk for denne gang. 

Lue, skjerf og votter

Selv hadde jeg med alt dette, men fikk ikke bruk for det. Men selv midt på sommeren kan været skifte fort i fjellet, så det er absolutt lurt å ha med i sekken. 

Solbriller og kaps

Jeg fikk behov for begge deler, da sola var skarp og jeg trengte skygge fra kapsen i tillegg til solbrillene. Det er også greit å slippe skarp sol direkte på toppen av hodet. 

Mat og drikke

Vann kan etterfylles i friske rennende bekker, men husk nok mat for en full dag i fjellet. Du skal ha nok til å dekke tre måltider og må ha med ekstra fordi du trenger mer næring under en så tøff tur. Jeg hadde også med banan, sjokolade og litt salte nøtter. I tillegg nesten to liter vann på flasker.

Mobil og powerbank

Nå var det ikke dekning store deler av turen, men skulle uhellet være ute, er det lurt å kunne ringe nødnummeret. Husk at ved dårlig vær kan mobilen bli skadet av fukt, så her kan det være lurt å ha den med i fuktbeskyttelse. 

Ekstra pose ++

Glem ikke en ekstra pose til søppel (både nedbrytbart og ikke). Husk også litt tørkepapir og håndservietter / antibac, samt plaster Visit Norway anbefaler også hodelykt, kart og kompass, lommekniv og skistaver / vandrestaver. 

Komme seg til Trolltunga

Det er mulig å kjøre til Tyssedal selv og parkere ved Skjeggedal. Det koster imidlertid kr. 500,- og allerede kl. 07 om morgenen var øverste nivå fullt.

Trolltunga Shuttle henter turgåere tidlig morgen ved de ulike overnattingsstedene og går to turer om morgenen, og tre turer i retur på ettermiddag/kveld. Kjøper du tur/returbillett ombord, sparer du kr. 100,-. Jeg kjøpte enveis billett på nett for å være sikker å komme med første buss. 

Les mer om dette her.

Guidede turer

Jeg gikk alene og for meg var det både målet i seg selv, og en stor opplevelse. Men ønsker du å bli med på guidet tur, tilbyr Trolltunga Active arrangerer flere muligheter for det. De har også flere andre aktivitetsturer, som Via Ferrata, zip-lining og trugetur til Trolltunga. Ved å benytte aktivitetene til Trolltunga Active, er man i trygge hender også utenfor høysesong.

Her finner du mer info om Trolltunga Active

Vær en ansvarlig turist

Ta med deg søpla di hjem. Det gjelder også nedbrytbar avfall som eggeskall og appelsinskall. Tenk på de som kommer etter deg. Dropp musikk på høyttaler i sekken, bruk heller hodetelefoner om du må ha noe på øret. 

Hotelltips for deg som skal gå Trolltunga

Trolltunga Hotell

Hotell Trolltunga i Odda 

Her bodde jeg og var veldig godt fornøyd med det. Hotellet var tidligere et gjestgiveri og fungerer i dag som delvis hostell og delvis hotell. Stemningen er uformell og god og jeg ble veldig godt tatt i mot.

Alternativt Trolltunga Gjestgiveri, som ligger i Tyssedal eller historiske Hardanger Hotel i Odda. 

Flere turforslag fra området

Tur til Buarbreen

3 km hver vei og 600 høydemeter stigning. Beregn 4 timer. Kr 150 for parkering.

Tur til Lilletopp

2 km hver vei og 300 høydemeter stigning. Beregn 2 timer. Parkering koster kr. 300,-, men er gratis om du henter billett p? museet i Tyssedal (tips fra lokalt hold)

Tur til Holmaskjer

7 km hver vei og 1600 høydemeter stigning. Beregn 10 timer t/r. Gratis parkering.

Tur til Rossnos

4 km hver vei og 1200 høydemeter stigning. Beregn 6 timer. Gratis parkering i Odda sentrum.

Første gang publisert 12.07.2018. Forkortet og gjennomgått høsten 2024

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette å bruke denne siden, aksepterer du bruken av cookies.  

error: Content is protected !!